If I could turn back time.....

.....Would I? Vrida tillbaka tiden alltså. En del vägar man gått, en del beslut man fattat, en del val man gjort....Allt har inte varit vad man skulle kalla sina smartaste drag. De kanske verkade smarta just då, kanske verkade som den enda lösningen eller det enda alternativet. Men senare har väl en del visat sig höra till saker man helst skulle ha ogjort. Men andra vägar man gått, andra beslut man fattat, andra val man gjort....har visat sig höra till det som är mina smartaste drag. Som var smarta just då, och som känns smarta ännu idag. Saker man aldrig skulle vilja ha ogjorda!
 
De vägar, beslut och val som inte var av bästa sorten har i vissa fall haft konsekvenser som skakat om mig, som i en del fall nästan knäckt mig, men som ändå i slutänden visat sig stärka mig. Jag är stenhårt troende när det gäller talesättet "det som inte dödar, stärker". Visst finns det saker man gruvligt ångrar, men vad hjälper det i efterhand! Vad hjälper det att sätta sig ner och tänka på vad man inte borde ha gjort, eller vad man kunde ha gjort annorlunda. Om man en gång gjort på ett sätt, så är det bara att bita ihop och gå vidare och hoppas på att man inte gör om samma sak igen. Och ja, man växer med såna misstag och man blir starkare. Jag tror också att man kanske lär sig att inte döma andra så snabbt, att man får större förståelse för att en del tar beslut som är korkade, och att man verkligen lär sig att man bör gå nån mil i andras skor innan man dömer dem. En del av det jag ångrar är saker som inte jag ensam försatt mig i och i sådana fall är det bara att försöka skaka av sig det som ännu en erfarenhet som gör livet till vad det är.
 
Dom bra vägarna man gått, dom bra besluten och valen är sådant som verkligen gör livet till vad det är. Det är dom sakerna som uppväger det dåliga, och är så pass mycket mer bra än det dåliga är dåligt så när jag tänker tillbaka på livet i allmänhet så känns det bara bra. Jag vägrar att känna något annat. Mina bra stunder är många fler än dom dåliga. Mina fina minnen många gånger finare än dom dåliga är dåliga. Mina bra beslut och val är många gånger just bra för att jag lärt mig av de dåliga. Om allt bara gått som på räls och varit toppen hela livet så skulle jag kanske inte ens notera de goda sakerna! Om allt bara gått i rak bana framåt, blivit som det borde bli, så skulle jag säkert inte ha den erfarenhet jag har, eller den förståelse för andra som jag har. Om jag aldrig upplevt något tungt och motsträvigt så skulle jag ju inte veta hur det känns när det lättar.
 
Mina bästa stunder och mina bästa val är ju naturligtvis barnen. Jag kunde leva utan allt jag har, i misär, nöd och olycka. Men jag kan inte leva utan mina barn. Och oavsett hur mycket gott man skulle kunna få byta ut dem mot så finns det ingenting som är gott nog att ersätta de tre små liven. Så egentligen är dessa tre det enda valet jag behöver för att uppväga de dåliga dagarna, med dåliga beslut. Att bygga bo med Mr Right var också ett sånt där bra beslut som får mig att tro att jag är ganska fyndig ändå. Allt blev som så mycket mer avslappnat när vi fick in allt under ett och samma tak. Det finns flera bra saker, från smått till stort, och jag är glad att jag har de dåliga sakerna i minnet så jag vet att uppskatta de bra.
 
Så skulle jag vrida tillbaka tiden? Nej. Jag är jag tack vare det bagage jag har i min ryggsäck. Utan detta, utan bra och utan dåliga beslut och val så vore jag inte jag. Om jag skulle vrida tillbaka tiden, så visst, kanske man skulle få en chans att undvika dom största landminorna. Men hur vet jag att dom bra stunderna skulle bli lika bra om man fick göra om dem?
Om jag fick vrida tillbaka tiden och välja ut vilka bitar av livet jag vill behålla, skulle då jag fortfarande vara jag? Eftersom det jag upplevt format mig till den jag är. Hur skulle jag vara om jag inte upplevt det? Inte jag väl? Jag skulle vara någon annan, en perfekt person med bara goda erfarenheter och säkert ganska trång världsbild. Om man fick en möjlighet att skriva sitt livs manus, hur spännande skulle det vara. Vi skulle vara som små perfekta, felfria kopior av varandra och ingen skulle veta något annat än att allt är perfekt. Och det behövs lite landminor för att vi ska hålla oss på tårna och anstränga oss lite grann! För att vi ska lära oss av våra misstag. Och för att vi ska få den livserfarenhet vi behöver för att kunna möta alla sorts människor, och acceptera alla slags beteenden.
 
Mitt bagage är fyllt av både bra och dåligt. Och allt det har gjort mitt liv till vad det är och om jag skulle ändra på något så skulle det inte vara mitt liv. Jag vill inte leva någon annans liv, jag vill ha mitt. Precis som det är med alla plus och alla minus. So, if I could turn back time....in some cases I maybe should....but would I....Big NO!

RSS 2.0